top of page

MTB Prlekija - BioTerme - Kulinarična pot BioTerme

Updated: Aug 1, 2023

Pot je primerna za vse vrste koles. Nekoliko manj za cestna kolesa. Podlaga je utrjena, večina asfalt, nekaj trdega makadama. Dolžina je 73 km in okoli 1000v/m. Primerna je za dobro pripravljene kolesarje. Skupna vožnja traja 6 do 8 ur.


Organiziramo se na parkirišču ob Biotermah. Po 200 m zavijemo desno in sledi vožnja po rahlem vzponu cca 1km do križišča, kjer zavijemo levo na utrjeni makadam. Po 4 km smo na asfaltu in spet zavijemo desno, še vedno se spuščamo ob potoku Lešnica. Na 4,5 km se držimo desno na makadam in prečkamo Lešnico. Po makadamski poti skozi gozd pridemo do naselja Sv. Tomaž. Po glavni cesti peljemo do pokopališča in zavijemo ostro desno na spust mimo čistilne naprave skozi gozd do glavne ceste Sv. Tomaž – Ormož. Zavijemo levo in takoj po 100m desno na makadam preko Lešnice nadaljujemo do naselja Pršetinci. Na vrhu se držimo levo in vozimo do glavne ceste, kjer zavijemo ostro desno proti Stari cesti. Uživamo okoli 3km vožnje po naselju in pridemo do naselja Mekotnjak. Ko že vidimo gasilski dom, je na desni odcep za »Turizem na podeželju Tompa«

ODMOR…. MOŽNOST OKREPČILA.

Pri gasilskem domu zavijemo levo in se po 300 m držimo desno po naselju Mekotnjak. Po spustu pridemo do glavne ceste, zavijemo desno preko železniškega nadvoza. Po 800 m prečkamo glavno cesto Ljutomer – Ormož in nadaljujemo po rahlem vzponu do naselja Cerovec Stanka Vraza. Na vrhu na 17.km poti se držimo desno in se spustimo v Veličane. Na glavni cesti zavijemo levo in takoj desno na ostri vzpon proti gostišču Taverna.

ODMOR V TAVERNI MOŽNOST KOSILA; ali v ZIDANICI MALEK degustacija vina.

Držimo se smeri proti vzhodu; smer Jeruzalem. Po slabih 2 km smo na Jeruzalemu. Ogledamo si cerkvico, Dvorec in botanični park. Možnost nakupa spominkov v TIC. Po ogledu znamenitosti nadaljujemo pot proti jugu. Ves čas se spuščamo. Po 2,5 km spusta se na Šiponovem bregu obrnemo ostro desno in spustimo med vinogradi do Vinoreje Kaučič. ODMOR IN MOŽNOST DEGUSTACIJE VINA.

Pot nadaljujemo navzdol skozi naselje Gresovščak. Poslovimo se od vinogradov in pridemo do Lotmerških ribnikov, ki so naravni rezerva tin gojišče rib. Po 28 km vožnje pridemo v Ljutomer. Ustavimo se v centru na Glavnem trgu / TIC. Možnost ogleda mesta, ogled muzeja domače obrti - Lončarstvo Žuman , Hipodrom Ljutomer in možnost okrepčila. Pot nadaljujemo iz Glavnega trga proti železniški postaji Ljutomer mesto in po prečkanju železnice zavijemo levo na kolesarsko pot preko reke Ščavnice skozi gozdni rezervat Babji Ložič proti naselju Cven in Mota. V naselju Mota na 33 km zavijemo desno in po 500 m na levo proti Muri in do Tinekovega broda. Možnost vožnje z brodom preko Mure. Vračamo se nazaj v naselje Mota in nadaljujemo do Gezove jame , naselje spodnje in Zgornje Krapje. Na 42 km pridemo do glavne ceste Ljutomer – Veržej; zavijemo desno. Na desni opazimo čebelarski muzej. Na 43 km ob deponiji zavijemo levo na makadam in vozimo 2km do naselja Grlava. Na glavni cesti zavijemo desno in po 1km ponovno na makadam levo. Po slabih 2 km vožnje med polji pridemo do hipodroma Križevci, parka doživetij in gostišča Zorko.

ODMOR IN MOŽNOST PREHRANE.

Nadaljujemo proti zahodu po naselju Boreci, prečkamo glavno cesto Ljutomer – Križevci in

nadaljujemo mimo opekarne Boreci. Držimo se desno po naselju in skozi gozd do naselja Logarovci. Pri kapeli Logarovci zavijemo levo in po 1 km zavijemo desno proti Gajševci. Vozimo mimo rastlinjakov Cornus in do reke Ščavnice. Zavijemo levo in vozimo po nasipu Gajševskega jezera. Na kontra strani jezera se spustimo iz nasipa na makadamsko pot in nadaljujemo po gozdu navkreber do glavne ceste. Zavijemo levo, se spustimo navzdol 500 m in prečkamo reko Ščavnico. Takoj zavijemo levo. Na desni je Stanjkov mlin. Nadaljujemo po makadamu po dolini reke Ščavnice 1km. Na asfaltu zavijemo levo in se počasi vzpenjamo do naselja Precetinci. Zavijemo še desno navkreber in mimo gasilskega doma nadaljujemo po grebenu (asfalt in makadam) 3 km. Pripeljemo do glavne ceste in zavijemo levo, po glavni cesti 100 m in nadaljujemo desno po asfaltu v naselje Drakovci. Na 68.km pridemo do razpotja. Zavijemo levo na makadam in ostro navkreber premagamo zadnji vzpon dolžine 600m.Na asfaltu zavijemo levo proti naselju Mala Nedelja. Na križišču se držimo desno in spustimo do Bioterm.

 

....

 

Značilnosti trase:

Tehnična zahtevnost: OOOOOOOOOO

Kondicijska pripravljenost: OOOOOOOOOO

Zanimivost na poti: OOOOOOOOOO

 

Povezava do GPX trase:

 

136 views0 comments
bottom of page